de

Pelișor / Magarei / Magaré

Istoric:

În Evul Mediu a fost un sat liber care aparținea de Scaunul Nocrich. Pe deal se află cetatea fortificată și biserica evanghelică. Satul a fost construit pe un teren mlăștinoș aceasta fiind și cauza menționării numelui săsesc „Stelzengänger“ adică cei care merg pe picioroange.

Obiective turistice:

a.) Cetatea: biserica cetății este atestată pentru prima dată în secolul al XIII-lea și a fost reconstruită 200 de ani mai târziu. Biserica nu se mai folosește de mai bine de 15 ani. Cu câțiva ani în urmă un grup de studenți de la Facultatea de Arhitectură din Berlin au reparat în vederea conservării acoperișul. Cetatea este împrejmuită de un zid de apărare care pe partea de sud a fost înălțat pentru a ține departe hoții. Pentru toate aceste lucrări s-a desființat casa portarului. În interiorul cetății, pe partea de nord-vest, se mai pot recunoaște urmele unui turn de apărare.

Merită menționate:
- Turnul cu ceas: în partea interioară a turnului, pe partea sudică a acestuia, se mai poate vedea un ceas cu o limbă; din cauza stadiului avansat de degradare al turnului accesul în interior este blocat.
- Orga: construită de Johannes Prause, originar din Prusia. Acesta s-a stabilit în 1780 la Brașov, pe atunci parte regatului austro-ungar, și a construit mai multe instrumente în stil baroc. În 1995 orga a fost mutată în București fiind astfel singura orgă istorică din capitală.

b.) Biserica ortodoxă: construită la începutul secolului al XX-lea

 

Drumeții:

a.) Pe drumul județean spre Hula Pelișor – înălțimea de 564 m

b.) Pe drumul de căruțe, nemarcat, spre Zlagna (sud-vest) – ca. 4 km / 1 oră

Cazare / masă:

Posibilități există doar în satul vecin. La ca. 10 km în direcția Mediaș, în localitatea Moșna, se află casa de oaspeți a bisericii evanghelice. Casa dispune de 5 camere cu o capacitate de cazare de 26 de persoane. Contact: doamna Inge Diplas - Telefon: 0269-862.154.