Hosman / Holzmengen / Holcmány
Istoric:
Prima atestare documentară datează din anul 1319. Atât voievodul Vlad Țepeș în anul 1456 cât și Mihai Viteazul în anul 1601 au incendiat din temelii biserica fortificată respectiv întregul sat.
În 1746 s-a interzis cumpărarea de teren de către persoanele care nu fac parte din comunitatea Hosman-ului, iar în anul 1828 a avut loc o invazie de lăcuste. Biserica romano-catolică din Hosman, atestată documentar din 1859, a rămas până în anul 1945 singura biserică săsească de această confesiune din Transilvania.
Obiective turistice:
a.) Biserica cetate este una dintre cele mai frumoase și impresionante din Valea Hârtibaciului.
Biserica este înconjurată cu două incinte de ziduri în formă ovală având șase turnuri. Turnul-poartă este situat în nord-vesț înalt de trei niveluri și apărat de o hersă.
În jurul anului 1275 este perioada de construcție a unei bazilici romanice pentru ca în secolul al XVIII-lea să fie reclădită sub forma unei biserici-hală în stil baroc. Ample lucrări de renovare a bisericii au avut loc în anii 1994-1995.
Merită menționate:
- Deosebit de valoros este portalul de vest care este una dintre cele mai reușite creații arhitectonice de stil romanic din Transilvania. Pe fiecare dintre părțile sale exterioare este reprezentat un personaj alegoric având corp de pasăre și coadă de dragon, alegoria prelungindu- se cu un cap cu fațete multiple: om, pasăre și liliac. Asemănarea cu portalul principal al catedralei Sf. Stefan din Viena este evidentă.
- În bolțile semicirculare a portalului sunt reprezentate câteva figuri în relief: diavolul cu sufletul unui discipol în mână, Apostolul Petru cu cheile bolții cerești și un cerșetor, doi diaconi; în partea de sud doi ctitori în haine preoțești purtând macheta unei biserici, evanghelistul Marcus cu leii, o sirenă cu coif. Pe soclul coloanelor sunt gravate capete de pisică în locul obișnuitelor rozete. Același stil arhitectural se regăsește la bisericile din Avrig, Săcădate și Toarcla, toate influențate de meșteri pietrari germani sau austrieci.
- O orgă a fost atestată documentar în anul 1594.
Pentru vizitarea bisericii fortificate vă rugăm să sunați la 0747- 282.821, domnul Michaeliș (limba română și germană).
b.) Pe o colină la marginea satului se află două biserici ortodoxe gemene (una înainte greco-catolică).
c.) Pe strada Crucii nr. 211 ( la est de centrul localității) se află o moară veche mecanică cu motorizare „Langen & Wolf“ ( primul motor Otto cu licență austro-ungară) care datează din anul 1895. Tot aici există și un mic atelier de fierărie.
Pentru vizitarea morii vă rugăm să sunați la 0748- 800.049, doamna Cotaru, (limba română, engleză și germană).
Drumeții:
a.) La Poenița și Cârța - 15 km – 4,5 ore
Traseul trece prin pădurea de fagi și stejari, trece printr-un pas care se bucură de o frumoasă perspectivă atât asupra Văii Hârtibaciului cât și asupra Văii Oltului și continuă prin pășunile unde se întâlnesc deseori turme de oi. În partea de sud a pădurii, traseul se prelungește cu drumul forestier care coboară abrupt până în satul Poienița. Traseul continuă după traversarea Oltului fie cu bacul (în lipsa persoanei care administrează bacul, puteți să-l folosiți singuri), fie peste un pod suspendaț cu drumul comunal spre Cârța.
b.) La Nucet - 5 km – 1 oră
Traseul urmărește ieșirea vestică din localitate, trece pe lângă vechile livezi ale satului și se bucură de o minunată perspectivă asupra
Văii Hârtibaciului.
c.) La Vurpăr - 10 km – 2,5 ore
Traseul pornește de la stația de autobuz aflată pe drumul județean și urmărește drumul de țară printre fânețe, urcând și străbătând pădurea. Diferența de nivel pe acest parcurs este de ca. 100 de metri. Traseul continuă pe un drum bine întreținut și ușor de parcurs, pe coama pasului și ocolind satul Țichindeal. În condiții de vreme bună priveliștea este fantastică putând fii văzut turnul bisericii din Alțâna.
Cazare & Masă:
a.) Casa de oaspeți din Casa Parohială Evanghelică: Winfried Ziegler, Tel. 0745- 493.986
b.) Casa Cotaru – vis-a-vis de biserica fortificată, str. Bisericii 234, Tel. 0269- 583.153, română și germană
sau la familia Boldizsár, str. Văii 163, Tel. 0269- 584.136, română și maghiară.
c.) Masă la prieteni (picnic) prin Asociația „Hosman Durabil“/ la vechea moară a satului, Tel./Fax 0269- 583.153.
|