Dealu Frumos / Schönberg / Lesses
Istoric:
Prima atestare documentară datează din 1321 ca „Pulcromonte“ și apoi, în 1374 ca Schönberg (astăzi Dealu Frumos), menționat într-un act de cumpărare a unor parcele de hotar de către comuna vecină Iacobeni. În jurul anului 1500 Schönberg este menționat ca comună aparținătoare de Scaunul Cincu (Schenk). În acel moment existau 51 de gospodării, iar satul dispunea de o moară. Cu ocazia deschiderii în 1858 a traficului pe drumul ce leagă satul de orașul Agnita a fost montat în vârful dealului dintre cele două localități un obelisc cu vultur. Aici se află și centrul geografic al țării. Începând cu anul 1910 autoritățile militare arendează un teren aparținător comunei și îl folosesc ca loc de exercițiu al trupelor.
Obiective turistice:
Cetatea fortificată: Biserica - inițial o bazilică romanică din secolul al XIII – lea dedicată în 1453 evanghelistului Johannes (Ioan) – se reclădește în jurul anului 1500 primind forma unei biserici-hală. Ea este înconjurată de o centură dreptunghiulară dotată cu creneluri și picurători de smoală. În cele patru colțuri ale zidului de centură se contruiesc bastioane proeminente iar în prima jumătate a secolului XVI curtea cetății este lărgită înspre sud.
Merită menționate:
- Fântâna cu apă rece din interiorul bisericii
- Din altarul pre-Reformă s-au păstrat încă placa de masă a altarului, crucifixul gotic (ca. 1425) și o copie a unui tablou de Albani (o altă copie se află în colecția muzeului Brukenthal din Sibiu)
- Ușa gotică din 1519 placată cu fier
- Ceasul din turn
- Orga (montată inițial în 1820 și construită de Samuel Mätz, reparată ultima oară de K. Einschenk din Brașov)
- Clopotele (cele mari datând din 1628 iar cel mic din anul 1538, toate trei fiind turnate la Sibiu)
Din 2003 cetatea fortificată este dată în comodat Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București pentru a o proteja și a realiza un centru de cercetare.
Pentru a vizita biserica fortificată vă rugăm să contactați pe doamna Herbert (Strada Bisericii 131) sau telefonic la numărul 0269-517.585. Biserica nu este deschisă zilnic astfel că se poate vizita doar sunând prealabil. Este sugerată o donație de 5 Lei pentru fiecare vizitator.
Drumeție:
La Sărături Băi – pe drum neasfaltat / ca. 4 km – 1 h
Cazare:
a.) Casa de vacanță „Transylvanian Holiday“ – curte și casă săsească țărănească / dl. Tom Kowol – în spatele cetății, nr. 7 / numărul vechi 94 – contact: dna. Nicoleta Anghel Tel. 0269-517.665. Capacitatea: 4 persoane.
b.) În casa parohială – prin intermediul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București,
Tel. 021-307.7186
|