— Plan de dezvoltare locală: Măsura 221 – Prima impădurire a terenurilor agricole

Plan de dezvoltare locală GAL “Microregiunea Hârtibaciu”

Măsura 221 – Prima impădurire a terenurilor agricole

Obiectivul şi raportul cu strategia de dezvoltare – prioritatea intervenţiei :

OBIECTIV OPERAŢIONAL

Reintroducerea în circuitul economic a terenurilor neproductive (cu excepţia celor din teritoriul Natura 2000)

PRORITATEA INTERVENŢIEI

Conservarea peisajului natural şi cultural – conservarea identitaţii Microregiunii Hârtibaciu

Descrierea intervenţiei – domeniul de acoperire al măsurii :

Terenurile agricole la nivelul întregului teritoriu GAL MH, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului si a zonelor Natura 2000. Această măsură are un caracter compensatoriu. Proiectul tehnic de împădurire a terenurilor agricole, în special a celor de la câmpie, va urmări ameliorarea efectele factorilor naturali dăunători, reducerea eroziunii solului,  atenuarea efectelor fenomenului global al schimbărilor climatice, îmbunătăţirea capacitatăţii de retenţie a apei, îmbunătăţirea calităţii aerului, toate acestea prin menţinerea (iar în cazuri particulare prin creşterea) diversităţii ecologice. Prin funcţiile de natură ecologică, socială şi economică, pădurile furnizează şi alte bunuri şi servicii pentru societate, cum ar fi produsele lemnoase şi nelemnoase, spaţiu de recreere, înfrumuseţarea peisajului, etc., care completează raţionamentul intervenţiei prin această măsură.

Terenul agricol reprezintă o suprafaţă de teren din următoarele categorii de folosinţă: arabil, păşuni şi făneţe, livezi, vii sau alte culturi permanente prevăzute de legislaţia naţională, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani.

Fermierul este o persoană fizică sau juridică sau un grup/asociaţie de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic conferit de legislaţia naţională, a cărui exploataţie agricolă se afllă în România şi care practică, în general, activităţi în domeniul agricol. Pentru a fi clasificat ca fermier pentru această măsură, fiecare solicitant de suport trebuie să demonstreze că veniturile din agricultură însumează cel puţin 25% din veniturile totale şi că timpul destinat muncii în agricultură reprezintă cel puţin 25% din timpul de muncă total efectuat.

Persoanele juridice vor dovedi ponderea venitului din agricultură cu ajutorul documentelor contabile.

În cazul persoanelor fizice, dovada ponderii venitului din agricultură în cadrul venitului total se obţine prin împărţirea venitului mediu brut din agricultură pe an, calculat la nivelul ţării, corespunzător suprafeţei totale a terenului agricol deţinută de solicitant, la venitul total rezultat din activităţile agricole şi neagricole. Acestea din urmă pot fi salarii din activităţi lucrative în alte sectoare ale economiei, dividende din acţiuni, profit net din activitatea societăţilor comerciale, pe baza părţilor sociale deţinute, etc. Venitul din activităţile neagricole este calculat ca medie a ultimilor 2 ani şi este atestat de o declaraţie pe propria răspundere autentificată de notarul public.

Suprafaţa terenului agricol propus pentru împădurire va fi de min. 0,5 ha iar raportul dintre distanţa cea mai mare şi cea mai mică a extremelor perimetrului acesteia va fi sub 5. Aceasta este necesară pentru evitarea creării de păduri pe parcelele agricole disproproţionate cu privire la raportul dintre laturi, provenite din procesul de restituire, a căror impact asupra factorilor de mediu ar fi extrem de limitat. Excepţie de la această regulă fac perdelele forestiere.

Toate terenurile agricole aferente fermei care solicită sprijin prin această măsură trebuie să respecte GAEC pe toată perioada contractului. Ca dovadă a folosinţei agricole a terenurilor agricole destinate împăduririi sub această măsură,  aceste terenuri trebuie să fi respectat Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) în ultimii 2 ani, excepţie de la această regulă fiind dovada pentru anul 2006, deoarece în România, GAEC se controlează doar începând cu anul 2007. Pentru anul 2006 se acceptă o declaraţie pe proprie răspundere şi extras din registrul agricol ţinut de primării.

Solicitarea de sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole va fi însoţită de angajamentul de schimbare a categoriei de folosinţă a terenurilor din agricol în silvic, în cazul în care solicitarea de sprijin va fi acceptată.

În înţelesul acestei măsuri, „pădurea” reprezintă o suprafaţă de teren acoperită cu arbori a căror înălţime este de cel puţin 5 m la maturitate şi a cărei consistenţă, exprimată prin indicele de acoperire, este de minimum 10%. Perdelele forestiere de protecţie trebuie să aibă o lăţime de cel puţin 20 m.

Beneficiari :
Tipuri de beneficiari :

  • Publici(se vor preciza: consiliile locale, instituţiile publice, altele) :
    • Beneficiarii sprijinului prin această măsură sunt deţinători legali de teren agricol. Aceştia nu trebuie să facă obiectul altor forme de sprijin prin FEGA sau FEADR pentru aceeaşi suprafaţă de teren şi perioadă, inclusiv prin Măsura 113 – Pensionarea timpurie a fermierilor şi muncitorilor agricoli, cu excepţia persoanelor fizice care realizează proiectele de împădurire prin măsura 143.

Următoarele categorii de beneficiari sunt eligibili pentru sprijin prin această măsură:

  • Deţinătorii privaţi de teren agricol, pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere şi executarea lucrărilor de întreţinere pe o perioadă de 5 ani, precum şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit prin împădurire, stabilită pe an şi pe ha, pentru o perioadă de 15 ani;
  • Privaţi (se vor preciza: agricultorii, microîntreprinderile, întreprinderile şi industriile mici şi mijlocii, comerţul…):
  • Autorităţi publice locale deţinătoare de teren agricol, numai pentru înfiinţarea plantaţiei. Dacă terenul agricol destinat împădurii este concensionat de o persoană fizică sau juridică, primele pentru întreţinerea plantaţiei şi cele compensatorii, prevăzute la alineatul precedent, pot fi de asemenea acordate.
  • Beneficiarii din categoria concesionarilor / arendaşilor sunt eligibili pentru toate formele de suport doar dacă proprietarul / proprietarii terenului în cauză sunt de acord cu împădurirea şi cu obligaţiile ce decurg din aceasta. Aceste obligaţii se referă la menţinerea arboretului creat pe o perioadă stabilită pe baza normelor tehnice în vigoare, care va fi cel puţin egală cu vârsta exploatabilităţii prevăzută în normativele tehnice.

În cazul în care beneficarul autoritate publică locală cesionează terenul cu plantaţia forestieră unei persoane fizice sau juridice private, concesionarul va prelua toate obligaţiile beneficiarului şi va beneficia de prima pentru întreţinerea plantaţiei forestiere numai pentru perioada de timp rămasă pînă la împlinirea termenului stabilit ca eligibil pentru această primă. Concesionarul nu beneficiază de plăţile compensatorii pentru pierderea de venit agricol întrucăt acesta nu exploata terenul respectiv la data acordării sprijinului.
În cazul în care beneficiarul sprijinului înstrăinează, la orice moment şi prin orice mijloc legal, terenul împădurit, noul deţinător preia toate drepturile şi obligaţiile beneficiarului corelate cu categoria juridică, privat sau public, din care face parte.
În cazul în care beneficiarul sprijinului sau deţinătorii ulteriori ai terenului agricol împădurit nu respectă obligaţia menţinerii plantaţiei pe o perioadă de timp cel puţin egală cu vârsta de exploatare din proiect, toate sumele solicitate şi încasate de aceştia până la data constatării desfiinţării premature a plantaţiei vor fi restituite.

  • Societatea civilă (se vor preciza: asociaţiile, fundaţiile…) :

Evaluarea numărului : 3 proiecte / 3 beneficiari

Precizări privind acţiunile eligibile :

  • Acţiuni imateriale :

Tip de acţiuni eligibile : –
Exemple :

  • Acţiuni materiale :

Tip de acţiuni eligibile :

  • Pentru persoanele juridice, cheltuielile pentru proiectele tehnice se suportă din sprijinul acordat prin măsură şi nu pot depăşi 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
  • Costurile eligibile pentru realizarea proiectului tehnic nu trebuie să depăşească 70 euro/ha pentru suprafeţe de până la 50 ha, 50 euro pentru suprafeţe între 51 şi 150 ha, 30 euro pentru suprafeţe mai mari de 151 ha.
  • Beneficiarii persoane fizice vor putea accesa în vederea realizării proiectului de împădurire măsura 143.
  • Materialul forestier de reproducere utilizat la lucrările de împădurire trebuie să respecte normele legale în vigoare.
  • Proiectele de împădurire pe terenurile aflate în siturile Natura 2000, trebuie să corespundă obiectivelor formulate de planurile de management al acestor situri şi să fie însoţite de studii de impact asupra mediului.
  • Specii de foioase eligibile in zonele de deal: Cer (Quercus cerris); Gârniţă (Quercus frainetto), Gorun (Quercus petraea); Fag (Fagus sylvatica); Paltin de munte(Acer pseudoplatanus); Frasin comun (Fraxinus excelsior); Ulm de munte (Ulmus glabra); Tei de deal (Tilia cordata); Carpen (Carpinus betulus); Salcâm (Robinia pseudoacacia); Glădiţă (Gleditsia triacanthos); Mojdrean (Fraxinus ornus); Jugastru (Acer campestre); Cireş sălbatic (Prunus avium); Păr sălbatic (Pirus pyraster); Cărpiniţă (Carpinus orientalis)
  • Specii de răşinoase eligibile în zonele de deal: Molid (Picea abies); Brad(Abies alba); Pin silvestru (Pinus sylvestris); Pin negru (Pinus nigra)

Tip de acţiuni neeligibile :

Următoarele categorii de teren nu sunt eligibile pentru sprijin prin această măsură:

  • Terenurile care nu au folosinţă agricolă;
  • Terenuri grevate de sarcini şi gajuri cu deposedare în favoarea unei terţe părţi, conform evidenţelor cadastrelor locale;
  • Terenuri a căror situaţie juridică este neclară;
  • Terenuri menţionate în programe sau planuri naţionale sau locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major;
  • Terenuri deţinute în devălmăşie (indiviziune) sau în altă formă colectivă (asociativă) dacă oricare dintre deţinătorii acestora se opune împăduririi;
  • Pajişti naturale permanente, care nu sunt afectate de fenomene de degradare a solului, a căror stadiu de degradare se constată conform legislaţiei în vigoare;

Exemple: Realizarea de perdele silvice, impadurirea suprafeţelor neproductive

Finanţare:

  • Ajutorul public (FEADR + contribuţie publică naţională) :100 %

-EURO-

Nr. de proiecte prevăzute Cost total mediu * Estimarea costului total pe măsură * Contribuţia FEADR – măsură*

Contribuţia publică naţională *

Contribuţia privată *
1 23.000,00 23.000,00 18.400,00 4.600,00 0,00
2 23.500,00 47.000,00 37.600,00 9.400,00 0,00
3 TOTAL 70.000,00 56.000,00 14.000,00 0,00

 * In € sau Lei – de precizat

Evaluare – Indicatori:

Numar hectare teren agricol împadurite: 30

Numar beneficiari: 3

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *