Roșia / Rothberg / Veresmart
Istoric:
1327, prima atestare documentarăîn care se precizează că preotul Ludwig din "Rufomonte" este membru al consiliului sibian. Un rol importantîn evul mediu l-a avut neamul nobililor din Roșia, care erau membrii ai Consiliilor Provinciale și de Scaun, erau judecători și aveau posesii pe domeniile regale. În anul 1452 a fost confirmată moștenirea morii de către nobilul din Roșia de către cele șapte Scaune. În jurul anului 1600 satul a fost incendiat de către armata lui Mihai Viteazu iar pânăîn secolul al XIX-lea satul a fostînchisîn ambele părți cu câte o poartă.
Obiective turistice:
Cetatea:în nord șiîn est se pot observaîncă niște resturi din fostele ziduri de apărare. Biserica evanghelică din secolul al XIII-lea este compusă dintr-o navă centrală și două lateraleîn stil romanic. Această bazilică a cunoscut mai multe faze de reconstrucție, un exemplu fiind turnul de apărare, care astăzi este unul cu clopote. În sud-est găsim turnul-locuință al familiei de nobili din Roșia.
Merită menționate:
- altarulîn stil baroc (1782) cu scena crucificării
- scările amvonului cu baldachin (1781)
- 2 bănci din jurul anului 1700
Pentru vizitarea bisericii vă rugăm să-l contactați pe părintele Eginald Schlattner din casa parohială de alături.
Drumeții:
a.) Daia, Roșia, Vurpăr (de-a lungul linei de mocăniță) - 14 km - 3,5 ore
Traseul vă conduce pe șoseaua asfaltată dar foarte puțin circulată. Din Roșia pânăîn Vurpăr treceți prin valea pârâului Vurpăr iar pânăîn Roșia peste un deal cu o diferență de nivel de ca. 80 m.
b.)în apropierea localității se mai poate vedea și astăzi un val de pământ (fostă fortificație de pământ din secolul al XIII-lea).
Cazare / masă:
Doamna Annette Wiecken, 0269-582.307
|