ds

Cornățel / Härwesdorf / Hortobágyfalva

Istoric:
Prima atestare documentară esteîn 1306. Satul a fost locuit de sași doarîn secolele XIV și XV. În 1910 a fost inaugurată stația feroviară a „mocăniței”. În Cornățel linia Sibiu - Agnita se bifurca spre linia secundară la Vurpăr. În 1990 traficul pe această legătură a fostîntrerupț iarîn 2001 și cel de pe linia principală. Astăzi satul are ca. 390 locuitori.

Obiective turistice:
a.) Biserica ortdoxă, cupola pictată.  Contact: preot Aurel Dobrota 0269-583.643
b.) Formațiuni geologice din Paleolitic

Drumeții:
a.)    Mohu – Cornățel / 13 km, 3 ore: Ruta urmează traseul fostei șosele principale prin Valea Hârtibaciului, paralel cu calea ferată a „mocăniței“ (tren cu ecartament îngust, momentan nefuncțional). Traseul nu este dificil, neprezentând diferențe mari de nivel. În unele locuri poteca se pierde atsfelîncât trebuie urmată calea ferată. Atenție la câini!

b.)    Cornățel – Avrig / 19 km, 4 ore: Drumul urcă prin livezi cu pomi bătrâni printr-un peisaj cu dealuri tipice pentru regiune, formate prin alunecare. Dincolo de satul Nucet traseul continua să urce până când ajungem „la măr“, de unde putem admira Valea Oltului și Valea Hârtibaciului care se întind la picioarele noastre. Coborâm pe un drum pietruit spre Săcădate apoi traversăm barajul peste Olt și mergem pe șoseaua principală până la Avrig.

Cazare / masă:
Pensiunea IVVIS, Familia Sârbu, nr. 18, virginia@ivvis.ro, www.ivvis.ro ; Tel/Fax. 0269-583.660; Mobil 0746-192.018; (vorbește română, engleză și franceză)