de

Bruiu / Braller / Brulya

Istoric:
Prima atestare documentară datează din anul 1307 și se regăsește într-o descriere a hotarelor localității Feldioara de pe malul Oltului. Câțiva ani mai târziu vom întâlni numele lui "Matthias de Brunwiler" printre personalitățile spirituale ale comunității care aparțineau parohiei din Sibiu. În jurul anului 1532 Bruiu era o comunitate libera, aparținând de scaunul Cincu și având 64 de gospodării. În anul 1661 o hotărâre a comunității locale stipula obligativitatea plății unei sume de 25 guldeni pentru cei care părăseau localitatea. Sumele astfel încasate erau destinate plății impozitelor comunității.

Obiective turistice:
Biserica fortificată:în prima jumătate a secolului XIII începe construcția unei bazilici romanice având hramul Sfântului Nicolae. Structura romanică a construcției a suferit importante schimbări în cursul reconstrucțiilor ulterioare, în special în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Fotografiile din timpul reconstrucțiilor permit încadrarea acestei bazilici în grupa altor biserice romanice de același tip asemeni celor din Chirpăr, Hosman și Șomartin.
Cetatea avea conform documentelor din arhive două centuri de apărare cu două turnuri, patru bastioane și o clădire alungită în care erau depozitate alimente dar era concepută și pentru locuit.

Merită menționate:
- Altarul pre-reforma foarte valoros montat în 1520. În partea lui mediană se află o statuie a Mariei cu Isus, în timp ce pe părțile mobile ale altarului și pe aripile fixe mai putem găsi și alte scene biblice: Bunavestire, Nașterea, Cei Trei Magi, Exodul din Egipt și Cei șaisprezece Sfinți.
- Amvonul baroc (datatîn 1667) cu capac
- Orga (construităîncă din secolul al XIX-lea și renovată în 1880 de Wilhelm Hörbiger)
- Turnul cu clopotniță: cu trei clopote (din care cel mare are o inscripție "o rex glorie veni nobis cum pace Leonardus"), un ceas al turnului și chiar și un clopot al ceasului din 1804.

Drumeții:
a.) La Șomartin, pe drumul de țară din sud-vest / ca. 3 km, 45 Min.
b.) La Gherdeal, pe drumul de țară aflatînainte satului Bruiu / ca. 4 km, 1 oră
c.) La producătorii de cărbune, aflați pe drumul județeanîn direcția Cincu / ca. 3 km, 1 oră

Cazare și masă:
a.) La o distanță de 8 km în localitatea Cincu se află o casa de oaspeți în fosta casă parohială: la dispoziție vă stau două camere cu zece paturi, o bucătărie cu frigider, o cameră de servit masa, o terasă și o baie cu WC care pot fi folosite tot timpul anului. Datele de contact la fața locului: dl. Georg Bulter, Tel.: 0268-244.166, Olga Indries Tel.: 0268-244.116 sau Friederike Pall Tel.: 0268- 244.192.