Bârghiș / Bürgesch / Bürkös
Istoric:
Prima atestare documentară sub numele de "Byrges" datează din anul 1357. Deși laîntemeiere era un sat săsesc, Bârghis a fostîncă din secolul al XVII-lea populat cu țărani români și maghiari care aveauînsă statut de iobagi. Astăzi comuna are 2.161 de locuitori de ea aparținând și satele Zlagna, Apoș, Ighișu Vechi, Pelișor și Vecerd.
Obiective turistice:
a.) Biserica reformată:
În anul 1642 are loc o confruntareîntre confensiunile reformate și evanghelice pe tema bisericii care a dus la concluzia că biserica a fost construită de comunitatea săseascăînsă a revenit reformațiilor datorită numărului mai mare de enoriași. Aspectul pe careîl are astăzi biserica se păstrează neschimbatîncă din anul 1856, an care esteînscripționat și deasupra intrării principale. Simplicitatea și clasicismul decorațiilor sunt principala caracteristică a acestei biserici de tip sala gotică.
b.) Cimitirul eroilor români din cele două războaie mondiale este amplasatîn partea din spate a cimitirului localității. În cadrul acestuia suntînhumați 10 eroi necunoscuți și 2 eroi cunoscuți.
c.) Biserica ortodoxă: construităîn secolul al XX-lea.
Drumeții:
În satulînvecinat Apoș / Abtsdorf, ca. 4,5 km / 1 oră, drum de țară
Prima atestare documentară a acestei localități datează din anul 1322. În secolul al XIII-lea, satul facea parte din proprietățile abației de Cârța ceea ce explică și denumirea latină a satului "villa Abbatis" ("Satul Abatelui"). Localitatea a fost de fapt ctitorită între secolul al XI -lea și al XIII-leaîn timpul colonizării germane, chiar înainte de a fi puse pietrele de temelie a mănăstirii cisterciene din Cârța. Popularea zonei s-a făcut la comanda regelui maghiar pentru a apăra granițele imperiului de atacurile popoarelor migratoare.
Cazare și masă:
La 8 km depărtareîn Agnita: Hotel Dacia **, str. Horea nr.1 - Tel: 0269-51.09.00
Spre Mediașîn satul Pelișor
Restaurante, în Agnita |